zondag 15 juli 2012

Plantaardig verven


Deze week stond in het teken van natuurlijk verven.
Vorig jaar had ik een gedegen cursus Grand Teint verven gevolgd in Peize bij Fibreations. Deze cursus werd gegeven door meesterverver Jantine Koobs.
En nu heb ik dan eindelijk een goede grote pan met thermostaat, de verfstoffen en de wol. En tijd (dat eigenlijk niet, maar soms moet je gewoon tijd maken). En dus lekker experimenteren met andere verfverhoudingen. en combinaties

Hierboven zie je de resultaten:
Berkenblad: geel. Heel anders geel dan we met Jantine kregen. Het lijkt bijna wel de wouwkleur! (=felgeel) En toch heb ik dezelfde verhoudingen gebruikt. Met Jantine werd het zachtgeel. Misschien ligt het aan de wolsoort...
Cochnille: dieproze
Berkenblad overgeverfd met cochenille: Je ziet nauwelijks verschil met de wol die alleen met cochenille is geverfd
Cochenille overgeverfd met blauwhout: violet-paars
Blauwhout: paars
Restbad van cochenille met meekrap-bouillon: zacht roze
Indigo: blauw
Berkenblad overgeverfd met indigo: groen

Ik heb garen verschillende garensoorten, losse wol (portland) en naaldvilt geverfd
Van alles heb ik de verhoudingen en werkwijze goed opgeschreven, zodat ik het later altijd weer kan opzoeken.
De losse portlandwol en de mohair verft het mooist.

Hier hangt/ligt het te drogen boven de trap.
Het blauw is geverfd met indigo en dat heb ik samen met Jolande gedaan. (Ook erg leuk om samen te doen.) Eerst kregen we de indigo kuip niet goed op gang. Waarschijnlijk hadden we hem te heet staan (dat lag hem aan de thermostaat. Het is dus wel goed om te checken met een thermometer of de thermostaat goed is.) Toen we hem lager hebben gezet, kwam het uiteindelijk toch redelijk goed. Maar toen had ik er heel veel wol tegelijk in gedaan en dat is toch niet zo'n goed idee.


Wat een rijkdom!

Witte tas met kristalbloemen


Dit moet nog een tas worden. Het is gemaakt uit 2 lagen naaldvilt. Aan de achterkant van de lap zijn 2 losse vakjes meegevilt.

Uit de bovenste laag, die ik op verschillende plaatsen als 2 losse lagen heb gevilt, knipte ik de bloemblaadjes.

De vormen worden geaccentueerd met een rijgsteekje in een tintje donkerdere kleur dan de ondergrond.

Hierboven zie je 2 proefjes die ik eerst had gemaakt. Links van naaldvilt. GeĆ«xperimenteerd met verschillende stiksels (met de machine en de hand) en draden.
Rechts een lapje gevilt van suffolkwol. Maar dit is veel luchtiger vilt en niet echt geschikt voor deze techniek. De randjes scheuren zomaar uit elkaar.